Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας

Με λουκέτο απειλείται το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας

Αρ. Πρωτ. 11558/17.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών                                                                                                          

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Έλληνες της διασποράς, αναφορικά με το λουκέτο που απειλεί το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Αρμενίας, του Συλλόγου Φοιτητών του κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, αλλά και μεμονωμένοι ομογενείς από όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ζητούν να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του Κέντρου.

Το κλείσιμό του θα είναι πλήγμα για τον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς οι δράσεις που καταγράφει είναι σπουδαίες. Μεταξύ των άλλων το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας παρέχει μεγάλη βοήθεια στην επεξεργασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως και φιλοξενίας ομογενών. Μάλιστα, πάνω από 20.000 ομογενείς όλων των ηλικιών φιλοξενήθηκαν από το 1997. Τα τελευταία δυο χρόνια, το Κέντρο συντηρείται από την επιχορήγηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, αλλά σήμερα εξαιτίας της διοικητικής μεταρρύθμισης στερείται οποιασδήποτε χρηματοδότησης. Σημειωτέον, ότι στην έδρα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το μοναδικό στην χώρα μας αρχείο και η βιβλιοθήκη του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, η συλλογή του οποίου περιλαμβάνει μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη διάσωση και την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας;

Απάντηση Υπουργείου